Pientä vippiä on mahdollista ssaada edelleenkin

Vipit ovat pieniä lainoja, joita haetaan yleensä silloin, kun on tarve saada nopeasti hiukan käteistä. Pikavippipalvelut tarjoavat lainaa yleensä 50 – 1000 euroa, mutta tyypillisimmät vipit ovat 100 – 300 euron lainoja. Tilastojen mukaan keskimääräinen pikavippi on usein ollut noin 230 euroa. Vaikka tarjolla olevien lainatuotteiden määrä on vuoden 2013 jälkeen reilusti vähentynyt, pikavippipalveluita on edelleen kymmeniä, ja lainoissa on valinnanvaraa. Pikavippien ohella tarjolla on nyt runsaasti luottotili-tyyppisiä palveluita. Luottotili tai tililuotto tarkoittaa jatkuvaa lainaa, jossa asiakkaalle määritetään luottoraja. Uusissa tililuottopalveluissa asiakkaan luottoraja on usein vähintään 2000 euroa, joten pikavippien painopisteen voi nähdä siirtyneen isompiin luottoihin. Tililuotoltakin voi tosin nostaa pientä lainaa, eikä asiakkaan ole mikään pakko ottaa koko 2000 euron lainaa. Usein tililuottoa voi nostaa minimissään 20 tai 50 euroa, joten tililuotto taipuu pieneksi lainaksi siinä missä perinteinen pikavippikin.

Lainatuotteita tarpeeseen kuin tarpeeseen

Pikavippien ohella netin kautta voi ottaa kulutusluottoa. Kulutusluotto ei sinänsä eroa merkittävästi pikavipistä, mutta yleensä lainasummat ovat isompia ja maksuajat hieman pidempiä. Pikavippejä, kulutusluottoja ja tililuottoja saatetaan tarjota myös samassa lainapalvelussa. Kulutusluotoiksi nimetyt luotot ovat usein minimissään 500 – 1000 euroa, mutta painopiste on muutaman tonnin lainoissa. Siinä missä pikavipin takaisinmaksuaika on yleensä korkeintaan puoli vuotta, kulutusluotoille tarjotaan jopa viiden vuoden takaisinmaksuaikaa. Sivujemme kautta löydät luotettavat ja turvallisesti toimivat pikavippipalvelut, jotka noudattavat lakeja. Kesäkuun 2013 lakimuutosten jälkeen alle 2000 euron lainojen todellinen vuosikorko saa olla enintään 51 %. Pikavippipalvelut ovat sopeutuneet lakimuutokseen eri tavoin: osa on laskenut hintoja, osa on pidentänyt laina-aikoja tai muuttanut lainasummia, osa on siirtynyt pikavipeistä tilimuotoisiin luottoihin. Kaikkia pikavippejä voi hakea, jos täyttää vippipalveluiden lainaehdot. Tyypillisiä ehtoja ovat täysi-ikäisyyden ja luottokelpoisuuden vaatimus. Jotkut pikavipit myönnetään ainoastaan henkilöille, joilla on riittävät, säännölliset tulot. Pikavippiä voi kuitenkin saada myös ilman kummempia tuloselvityksiä. Vippejä voi nykyään saada jopa vuorokauden ympäri. Se on mahdollista, koska tililuoton, joustoluoton tai vastaavan jatkuvan lainasopimuksen kautta vippiä voi nostaa tilille myös yöllä. Useimpia pieniä lainoja on mahdollista saada tilille ainoastaan lain sallimissa rajoissa eli kello 7 – 23. Lainaa voi hakea vuorokauden ympäri, mutta mikäli hakemus lähetetään yöllä, lainapalvelu maksaa pikavipin vasta seuraavana aamuna tai seuraavana pankkipäivänä. Monet pikavippipalvelut ovat avoinna kello 7 – 23, mutta joissakin palveluissa aukioloajat ovat lyhyemmät. Tililuotto on laina, jossa asiakkaalle määritetään luottoraja. Tililuottosopimus on voimassa toistaiseksi, ja asiakas voi nostaa lainaa silloin kun haluaa. Yhteensä lainassa voi olla korkeintaan luottorajan verran rahaa. Lain mukaan pikavippejä koskeva nostorajoitus ei koske tililuottoja, joten tililuotolta nostetut vipit on joistakin tililuottopalveluista mahdollista saada myös välillä 23 – 7.

Kuka voi hakea vippiä

Pikavippiä voivat hakea täysi-ikäiset, luottokelpoiset suomalaiset. Luottoehdot vaihtelevat jonkin verran eri pikavippipalveluiden välillä. Joistakin paikoista rahaa voi lainata heti 18-vuotiaana, toisissa vippipaikoissa ikäraja on korkeampi, esimerkiksi 23 vuotta. Jotkut palvelut vaativat Suomen kansalaisuutta, toisille riittää voimassaoleva oleskelulupa. Vakituinen, suomalainen osoite vaaditaan lainaa hakevalta aina. Osoitetiedot on syytä pitää käyttämässäsi vippipalvelussa ajan tasalla. Jos muutat mutta unohdat ilmoittaa vippipalveluun uuden osoitteesi, seuraava vippi voi jäädä myöntämättä, kun asiakasrekisterin tiedot eivät täsmää väestörekisterin osoitetietoihin. Lainaa hakevalla on oltava vakituinen osoite Suomessa. Pikalainan, tililuoton tai kulutusluoton saaminen voi joskus edellyttää, että hakijalla on säännölliset tulot. Osa lainapalveluista pyytää hakijaa toimittamaan hakemuksen yhteydessä palkkakuitin, tiliotteen tai muun todistuksen siitä, että hakijalla on riittävästi varoja ottamansa lainan takaisinmaksua varten. Lainaa voi siis tällaisista paikoista saada, mikäli on työssäkäyvä tai eläkeläinen. Vippien saaminen on mahdollisesti hankalampaa, mikäli hakija on työtön, opiskelija tai muuten erittäin pienituloinen. Mikäli lainahakemukseen pyydetään liitteitä, ne voi yleensä toimittaa vaikkapa sähköpostilla tai jopa valokuvana kännykän kautta. Lainaa voi siis saada nopeasti, vaikka liitteitä pyydettäisiinkin. Luottopäätöksen pikavippipalvelut tekevät yleensä muutamassa minuutissa, joten saat heti tietää, onko laina myönnetty.

Miten menetellä maksuvaikeuksissa

Pikavipit soveltuvat pienehköön, nopeaan ja väliaikaiseen rahan tarpeeseen. Pikavipillä voi paikata tilannetta, jos rahat ovat päässeet kulumaan vähiin ennen palkkapäivää. Helppoutensa takia pikavipit ovatkin suosittu tapa hankkia joustoa raha-asioihin. Pikavipit voivat aiheuttaa velkaongelmia, mutta niin voivat toisaalta vuokrat ja sähkölaskutkin. Mikäli pikavippiä ottaa harkiten ja maksaa sen takaisin vastuullisesti, ei pikavipistä aiheudu ongelmia. Mikäli on ottanut pikavipin, mutta ei yllättäen pystykään maksamaan sitä takaisin eräpäivään mennessä, kannattaa mitä pikimmin olla yhteydessä lainan myöntäneeseen yritykseen. Usein maksuaikaa voi sovitella pidemmäksi. Pikavippiyritysten on lainkin puolesta tarjottava asiakkaalle maksuvaikeustilanteessa tietoa siitä, miten asian voi järjestää pahempien maksuongelmien välttämiseksi. Jos pikavippejä tai kulutusluottoja on päässyt kertymään, eikä takaisinmaksu ole rahatilanteen puolesta mahdollinen, tilanne voi näyttää ahdistavalta. Maksuvaikeuksiin on kuitenkin saatavissa neuvoja ja apua. Vippi- ja muihin velkaongelmiin voi tiedustella apua oman kunnan velkaneuvojalta tai esimerkiksi Takuu-Säätiöstä.